Zoeken
  • Haptotherapie Vlaardingen

"Lichamelijk contact, het elementairste hulpmiddel om te kalmeren".

Een maanden terug kwam ik het onderstaande artikel tegen Augeo Magazine met de Nederlands Amerikaans Psychiater Bessel van der Kolk. Een mooi artikel, waar ik mij in kan vinden. Enkele weken geleden zag ik dat RinoGroep dit artikel gepubliceerd en gedeeld had. Ik besloot het ook te willen delen en dan vanuit het perspectief van de haptotherapie.


Bessel van der Kolk is expert op het gebied van trauma en doet daar al meer dan 40 jaar onderzoek naar. Zonder dat hij een specifieke therapie promoot, schets hij wel duidelijk het belang van therapieën die zich richten op creativiteit, beweging en lichamelijk contact.

In dit artikel zegt hij het volgende over trauma, 'lichamelijk contact, het elementairste hulpmiddel om te troosten en te kalmeren, is uit de meeste therapieën verbannen. Terwijl juist dat enorm kan helpen om je weer veilig te voelen in je lichaam, om te ervaren dat het gevaar geweken is. Als dat gebeurt, en het stresssysteem van de emotionele hersenen kalmeert, kunnen andere delen van het brein ook weer gezonder functioneren.’


Hoewel dit artikel over kinderen gaat, slaat dit niet alleen specifiek op kinderen. De werking van het brein van volwassenen is bij stress, angst en emotionele ervaringen hetzelfde. Door hevige of langdurige ervaringen, kan het talige deel van brein afgesloten raken. Je krijgt last van lichamelijk klachten, maar weet niet precies waar het over gaat. Hij zegt daarover, 'Daarom moet de aandacht vooral gericht zijn op wat er in het lichaam gebeurt. Weet je wat je voelt? En waardoor worden die nare gevoelens getriggerd?'


Haptotherapie werkt met lichamelijk contact, waardoor het lichaam kalmeert en andere delen van brein weer kunnen gaan werken. Haptotherapie schenkt aandacht aan wat het lichaam te vertellen heeft, wat belangrijk is en welke beweging gemaakt moet worden om te kunnen herstellen. Als het lichaam kalmeert, kan het talige deel van het brein hier weer woorden aan geven.


Lees hieronder het hele interview met Bessel van der Kolk op de site van Rino Groep.


https://www.rinogroep.nl/nieuws/426/traumas-laten-in-het-lichaam-diepe-sporen-na.html3 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven