Over mij: Marjolein Donkers

Foto van Marjolein Donkers

Mijn naam is Marjolein Donkers. Ik ben ruim 9 jaar werkzaam in psychosociale gezondheidszorg. Daarin heb ik gewerkt met verschillende klachten als angst, depressie, verlies en trauma. Het viel mij snel op dat alle emotionele klachten invloed hebben op de lichaamsbeleving. Ik kon bij mensen zien dat emotionele ervaringen zich in het lijf hadden opgeslagen. Voor dit bijzondere fenomeen was in mijn eerdere opleidingen weinig aandacht en daarom ben ik in 2015 gestart met de opleiding haptotherapie. Deze opleiding heb ik gevolgd aan de Academie voor Haptonomie in Doorn. In maart 2020 ben ik afgestudeerd. Om haptotherapeut te mogen worden, moest ik eerst flink met mijzelf aan de slag. Jezelf zijn, is jezelf voelen. Op de opleiding heb ik geleerd mijn gevoelservaringen betekenis te geven en deze als therapeut in verbinding te brengen met de ander. De haptonomie heeft mij rustiger, stabieler en krachtiger gemaakt.


​Iedere tijd kenmerkt zich door zijn eigen uitdagingen. Ik ben opgegroeid in een tijd van welvaart waarin ambities en mogelijkheden groot zijn, en waarin ook steeds meer een beroep wordt gedaan op zelfstandigheid en participatie op alle leefgebieden. We verwachten het hoogst haalbare van onszelf als het gaat om relaties, studie, werk, sociaal netwerk, en op gebieden als sportiviteit en gezondheid. We vervullen steeds meer rollen en verwachten daarin het uiterste van onszelf. Door media en technologie wordt de wereld steeds kleiner, waardoor onze leefwereld groter wordt. Er zijn steeds meer factoren en invloeden waar je jezelf op moet afstemmen. Door al die invloeden en verwachtingen is het moeilijk om zuiver te weten en voelen wat goed voor jezelf is. Met haptonomie heb ik daar meer ruimte voor gemaakt. Door stil te staan bij mijzelf, kan ik voelen wat echt belangrijk voor mij is. Hierdoor kan ik alle rollen vervullen die ik wil, op een manier die bij mij past.


In mijn praktijk staat je eigenheid en je authenticiteit centraal. Ik vind het belangrijk om naast je hulpvragen en uitdagingen ook op zoek te gaan naar je krachten. De diversiteit van mensen en hun verhalen, maken het mooi om mijn rol als haptotherapeut te vervullen. Ik wil graag jouw persoonlijke verhaal horen, om vervolgens samen met jou te onderzoeken hoe jij de regie over jouw leven neemt.


Mijn werkwijze kenmerkt zich door een creatieve manier van werken met kleine, concrete en voelbare stappen. Veiligheid en openheid zijn belangrijke waarden waar ik mee werk, en zo nu en dan wat humor om te kunnen relativeren.