IMG_20190407_135506.jpg

Wat is haptotherapie?

Het voelend vermogen is het eerste zintuig dat je ontwikkelt en gaat vooraf aan het denken. Door te voelen kun je waarnemen wat warm, koud, hard of zacht is. Maar ook wat veilig of spannend is, waar je grens ligt of hoe je relatie tot iemand is. Haptotherapie richt zich op het waarnemen van je lichaam en emoties.

Soms raken mensen het contact met hun lichaam en hun gevoel kwijt, waardoor ze vast lopen. Dan kan het gebeuren dat je bijvoorbeeld niet meer in staat bent om je grenzen aan te geven of je rust te bewaren. Je ervaart emotionele klachten, lichamelijke klachten of allebei. In sommige gevallen verstoord het ook je relatie met anderen. Je krijgt bijvoorbeeld sneller ruzie of hebt het gevoel dat andere je niet horen.


Haptotherapie kan je helpen het contact met je lichaam te herstellen en je bewust te zijn van je emoties. In de therapie ervaar je lijfelijk wat anderen en de omgeving met je doen. Je leert signalen waar te nemen en er betekenis aan te geven. Haptotherapie maakt non-verbale interactie bespreekbaar en inzichtelijk. Het geeft je handvatten om met emoties om te gaan en verbinding met anderen te herstellen. Door je gevoelens met je denken te integreren, kun je zelfbewuster, vitaler en krachtig in het leven staan.