IMG_20190407_141048.jpg

Haptonomie

Haptonomie is een samenvoeging van de twee Griekse begrippen ‘hapsis’ en ‘nomos’. Hapsis betekent tact, gevoel, gevoelsbeleving en nomos betekent norm of wet. Haptonomie betekent dus ‘de wetten van het gevoelsleven’.

Haptonomie gaat over de betekenis van je gevoelservaringen en het vermogen om deze ervaringen te delen met anderen. Door te voelen kun je waarnemen hoe het met je gaat. Je kunt verschillende dingen voelen, zoals honger, vermoeidheid, maar ook spanning, geluk of emoties. Gevoelens dragen een betekenis en zijn bedoeld om ons aan te zetten tot beweging.  Het woord ‘emoties’ komt van het Latijnse woord ‘emovere’ wat betekent: doen bewegen. Van nature bewegen we naar dat wat goed voor ons is en trekken ons terug van wat niet goed voor ons is. De haptonomie kijkt naar de betekenis van je gevoelservaringen en wat dat voor jou wil zeggen. 

Een ander belangrijk vermogen van ons gevoel is om contact en verbinding met anderen aan te gaan. We vinden troost, steun en geborgenheid in het contact met anderen. De meest natuurlijke manier van iemand troosten is door iemand aan te raken. Kinderen die geëmotioneerd zijn, nemen we op schoot. Door ons aandacht leren we ze weer rust en zekerheid in zichzelf te vinden. Haptonomie gaat over het vermogen om in contact te zijn met anderen en jezelf terug te trekken uit contact. In de haptonomie noemen we dat openen en sluiten. Beiden zijn van belang om gezond te blijven. 

Voelen doe je altijd en kun je niet stoppen, dat is soms best lastig. Veel gevoelens zijn subtiel en onbewust aanwezig. Maar soms zijn gevoelens heftig en dan kan het moeilijk zijn om er bij stil te staan. Je probeert je af te sluiten voor deze gevoelens, door hard te gaan werken of ze met je gedachten af te zwakken. Door je af te sluiten van je gevoelens, kun je niet meer waarnemen wat goed en niet goed voor je is. Je verliest het contact met jezelf en met anderen. Op die manier ervaar je geen plezier, energie en kracht meer. De haptonomie kijkt naar de persoonlijke betekenis van je gevoelservaringen en de manier waarop je deze in verbinding kunt brengen met de ander. Hierdoor ontstaat er weer rust in jezelf, en dat geeft vitaliteit, vertrouwen en kracht. 

Maak kennis met de haptonomie!